Dr. Blaž Zupan je redni profesor na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani ter vodja Laboratorija za bioinformatiko.

Predava in raziskuje na področju odkrivanja znanj iz podatkov, tovrstne tehnike pa v raziskovalnih projektih laboratorija uporabljajo predvsem na področjih biomedicine. Veseli ga gradnja intuitivnih programskih sistemov za podatkovno analitiko in tehnike zlivanja podatkov, ki jih testirajo in uporabljajo naši partnerji doma in v tujini. Eden od teh je Baylor College of Medicine, kjer je gostujoči profesor.

Blaž uživa v načrtovanju aplikacij in programiranju. Je soavtor programa za podatkovno analitiko Orange, programa za interaktivno pregledovanje izraznih profilov genov dictyExpress, spletnega programa za odkrivanje genskih mrež GenePath in knjižnice za matrično faktorizacijo Nimfa. Pri razvoju programov za bioinformatično analizo podatkov sodelujejo tudi z laboratorijskim spin-offom Genialis.

Dr. Blaž Zupan se je leta 2016 uvrstil na lestvico “New Europe 100”. To je projekt, ki so ga izvedli Res Publica, Google, Mednarodni višegrajski sklad in Financial Times v sodelovanju s številnimi institucijami, izpostavlja pa 100 najboljših inovatorjev Srednje in Vzhodne Evrope.

V medijih

Izobraževanja